• Ελληνικά
  • English
ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

O «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2014, με στόχο να συμβάλλει στην κοινωνική και πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την προστασία του περιβάλλοντος και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Συνδυάζει την κοινωνική με την πράσινη καινοτομία.

Έχει λάβει 5 διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των οποίων το European Citizen’ s Prize 2018 (από το Ευρωκοινοβούλιο για την συμβολή του στην προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας). Συνεργάζεται με κοινωνικές επιχειρήσεις, ευρωπαϊκά δίκτυα, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανισμούς, Δήμους, τοπικές κοινωνίες και φορείς. Συμμετέχει ή διοργανώνει σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, συναντήσεις σε τοπικό, περιφερειακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η λειτουργία του έχει απόλυτη συνάφεια με τις 7 αρχές που αναφέρονται στους συνεταιρισμούς. Δίνει έμφαση στην εκπαίδευση / ενδυνάμωση καθώς και στην συνεργασία μεταξύ των Συνεταιρισμών και με άλλους κοινωνικούς εταίρους.

Προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα και την προστασία του κλίματος (πρόγραμμα Κλιματικά Σχολεία σε 73 σχολεία της Αθήνας, εκπαίδευση 11 νέων στο πλαίσιο του YESClima, αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας, προώθηση ενεργειακών συνεταιρισμών).

Έχει αναπτύξει πρότυπα μοντέλα που προωθούν την κοινωνική ένταξη προσφύγων, μεταναστών κι ανέργων (WELCOMMON, Days of WELCOMMON) καθώς και συμμετέχει στην προώθηση μοντέλων βιώσιμου τουρισμού (WELCOMMON HOSTEL hostel με κοινωνικό αντίκτυπο, συνεργασία με LE MAT EUROPE και HOSTELLING INTERNATIONAL)

Ένα από τα πιο καινοτόμα μοντέλα φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης προσφύγων το WELCOMMON, αναπτύχθηκε από τον Άνεμο Ανανέωσης. Στο κέντρο φιλοξενήθηκαν περίπου 600 πρόσφυγες - κυρίως πολύ ευάλωτοι - από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων 41 νεογέννητα. Αναπτυχθήκε ένα πρότυπο μοντέλο ενδυνάμωσης “μέσω της δημιουργίας κοινότητας” και συνεργασίας με τους ίδιους τους ωφλούμενους (#withrefugees). Αν και η χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤΑ και της UNHCR αφορούσε την στέγαση και την κοινωνικο-ψυχολογική υποστήριξη των προσφύγων, αναπτύχθηκε από τον Άνεμο Ανανέωσης ένα ολοκληρωμένο μοντέλο φιλοξενίας σε αξιοπρεπείς κι ανθρώπινες συνθήκες, ολοκληρωμένης υποστήριξης, ενδυνάμωσης, ανάδειξης ικανοτήτων και δεξιοτήτων, προετοιμασίας για κοινωνική κι επαγγελματική ένταξη.

Παρόλο ότι σήμερα δεν συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας, ο Άνεμος Ανανέωσης συνεχίζει και βελτιστοποιεί στο WELCOMMON HOSTELτις υπηρεσίες μη τυπικής εκπαίδευσης, κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης με την βοήθεια πολλών εθελοντών από διάφορες χώρες, σε χώρους που διαθέτει για μαθήματα, εργαστήρια εκπαίδευσης, εικαστικές δράσεις, εκθέσεις, σεμινάρια κα.

Ο Άνεμος Ανανέωσης συμβάλλοντας στην γενικότερα προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας, την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και στην προστασία του κλίματος συνεργάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος

- Climate Schools Be.Ath για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας, με την συμμετοχή 73 σχολείων, 197 εκπαιδευτικών και χιλιάδων μαθητών για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία
- YESClima, με συνολικά 11 νέους και νέες από την Ελλάδα με σκοπό την εκπαίδευσή τους σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών συστημάτων κλιματισμού.

Πεδίο δράσης: 
Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον, Βιώσιμος Τουρισμός, Κοινωνική Ένταξη, Κοινωνική και Πράσινη Καινοτομία, Διαπολιτισμικός Διάλογος
Οργάνωση: 
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Τομέας: 
Ιδιωτικός Τομέας
E-mail: 
windofrenewal@gmail.com
Άτομο Επικοινωνίας: 
Νικος Χρυσόγελος
Τηλέφωνο Σταθερό: 
2103810646
Διεύθυνση: 
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 4, 10682 ΑΘΗΝΑ

Υπόλοιπα Δίκτυα

NEWSLETTER

Newsletters

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε νέα για τις δραστηριότητες του οργανισμού μας και των δικτύων του.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Anna Lindh Ελληνικό Δίκτυο

Αλαμάνας 9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη, 55438

+30 2310 215629

+30 2310 215629

info[a]alfhellas.gr

www.alfhellas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Συν επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.