Η Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων, Κ.Α.ΝΕ., είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, της Νεολαίας, της Κοινωνικής Ένταξης και του Πολιτισμού.
Η K.A.NE. ιδρύθηκε το 2008 στην Καλαμάτα. Οι βασικοί στόχοι του οργανισμού είναι η ενδυνάμωση συμμετοχής της νεολαίας στην κοινωνία των πολιτών και η υποστήριξη τόσο σε επίπεδο προσωπικό όσο και επαγγελματικό των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού, νέων ανθρώπων και εν γένη ενηλίκων που ενδιαφέρονται για την δια βίου μάθηση και κατάρτιση μέσω εξιδεικευμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Οι προπαρασκευαστικές δραστηριότητες της Κ.Α.ΝΕ. ξεκίνησαν το 2008 με την δημιουργία του Κέντρου Νέων Καλαμάτας. Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μια δομή με περισσότερα από 5.500 εγγεγραμμένα ενεργά μέλη. Το Κέντρο Νέων οργανώνει περισσότερα από 100 μακράς διάρκειας εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα τον χρόνο, σε καθημερινή βάση. Τα μέλη του Κέντρου Νέων είναι κυρίως μεταξύ 15-35 χρονών και από διαφορετικές ομάδες στόχου. Τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του είναι η συμμετοχή και ενσωμάτωση των μεταναστών, προσφύγων και ρομά ανθρώπων στην τοπική κοινωνία. Επίσης η καταπολέμηση του φαινομένου των νέων που βρίσκονται εκτός της εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω της συμβουλευτικής νέων και της επαγγελματικής κατάρτισης.
Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της δουλειάς στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι η δημιουργία ενός Δικτύου Εθελοντών, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέους ανθρώπους. Το δίκτυο εθελοντών έχεις στο δυναμικό του 150 τοπικούς εθελοντές, 25 τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και 18 διεθνείς εθελοντές. Η Κ.Α.ΝΕ. είναι πιστοποιημένη οργάνωση υποδοχής και αποστολής εθελοντών σε άλλες χώρες στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+. H K.A.NE. υποδέχεται παραπάνω από 40 εθελοντές από όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο στην Ελλάδα και υλοποιεί παραπάνω από 200 προγράμματα μικρής ή μεγάλης διάρκειας.
Στα επόμενα χρόνια η Κ.Α.ΝΕ. επέκτεινε τις δραστηριότητες της προσφέροντας υπηρεσίες σε νέους που βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό όπως ανήλικους παραβάτες και άνεργους ανθρώπους μέσω συμβουλευτικής και εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε και το Φεστιβάλ Δρόμου, ένα φεστιβάλ που στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εκφραστούν μέσα της τέχνης του δρόμου με σκοπό την ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας οργανώνεται κάθε χρόνο από το 2009 και φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 12.000 κόσμου και παραπάνω από 200 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Ένα από τα πιο δυνατά πλεονεκτήματα του οργανισμού είναι η ανάπτυξη ενός δυνατού δικτύου συνεργατών στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με αυτούς αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν πολλά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο (Erasmus+, Life Long Learning, EAA Grants, EFM etc.). Επί προσθέτως, η Κ.Α.ΝΕ. είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού δικτύου “ALTIUS” με μέλη από 13 χώρες. Η Κ.Α.ΝΕ. έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο του Youth in Action, Grundtvig, Erasmus+.
Το τελευταίο βήμα της Κ.Α.ΝΕ. είναι η πιστοποίηση της ως ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Μη Τυπικής Μάθησης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΔΙΒΙΜ 1) με πιστοποίηση από τον (ΕΟΠΠΕΠ). Στη μέχρι τώρα εμπειρία του το Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κ.Α.ΝΕ. έχει υποδεχθεί πάνω από 60 μαθητές και ενήλικες για προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας.
Μέσω της εμπλοκής της στην εκπαίδευση, την έρευνα, τον εθελοντισμό, την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η Κ.Α.ΝΕ. έχει καταφέρει να υλοποιήσει τους παρακάτω στόχους:
- Υποστήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, Support social vulnerable groups, παρέχοντας εξιδεικευμένες υπηρεσίες, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις καθώς και μια ολιστική προσέγγιση για μια υψηλή ποιότητα ζωής.
- Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων μέσω ευρωπαϊκών ερευνών και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου οργανώσεων.
- Εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών στον τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
- Συνεργασία με άλλους φορείς, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίκτυο για την συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση όλων των φορέων.
- Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω εκπαιδευτικών και μαθησιακών εκδηλώσεων (σεμινάριο, ημερίδες, εργαστήρια)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ
Πεδίο δράσης:
Παιδεία/Νεολαία, Επιχειρηματικότητα, Ανθρώπινα δικαιώματα/Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, Τέχνες και πολιτισμός, Περιβάλλον
Οργάνωση:
Μη κερδοσκοπική οργάνωση
Τομέας:
Ιδιωτικός τομέας
Ιστοσελίδα:
E-mail:
info@ngokane.org
Άτομο Επικοινωνίας:
Φιλάρετος Βούρκος
Τηλέφωνο Σταθερό:
2721043006
Διεύθυνση:
ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 8, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Υπόλοιπα Δίκτυα
NEWSLETTER
Newsletters
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε νέα για τις δραστηριότητες του οργανισμού μας και των δικτύων του.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ίδρυμα Anna Lindh Ελληνικό Δίκτυο
Αλαμάνας 9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη, 55438
+30 2310 215629
+30 2310 215629
info[a]alfhellas.gr
www.alfhellas.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Συν επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.