• Ελληνικά
  • English
ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΡΗΤΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Ρητορικός Όμιλος Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 2003 και συνιστά έναν από τους παλαιότερους ομίλους debate στην Μεσόγειο. Ο Ρητορικός Όμιλος αποτελείται από τον Ρητορικό Όμιλο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Ρητορικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο Όμιλος στοχεύει στην προώθηση του πανεπιστημιακού debate σε φοιτητές όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως τομέα σπουδών. Διοικείται από μια Οργανωτική Επιτροπή τα μέλη της οποίας είναι ισότιμα χωρίς να τίθεται ορισμένη ιεραρχική δομή με εξαίρεση την τοποθέτηση ορισμένου ατόμου ως Eκπροσώπου της Επιτροπής που εκπροσωπεί τον Όμιλο σε συναντήσεις με επίσημους φορείς και λαμβάνει αποφάσεις σε έκτακτα ζητήματα εφόσον αυτά προκύψουν. Ο βασικός συνεργάτης και αρωγός του Ομίλου στο έργο του είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το Γραφείο Συντονισμού Εθελοντών και Φοιτητικών Δράσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του ομίλου είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και του συστήματος αξιών που ενέχει μέσα από την εξάσκηση και ενίσχυση της κριτικής σκέψης, την προώθηση του διαλόγου, την ανάπτυξη λεκτικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, την κοινωνικοποίηση των φοιτητών, την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας και όλα αυτά μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Εκπαιδευόμαστε και στη συνέχεια εκπαιδεύουμε άλλους στους κανόνες και στις αρχές του debate και στην τεχνική εκφοράς δημοσίου λόγου χωρίς φόβο.

Με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου και καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους πραγματοποιούμε τρίωρες συναντήσεις κάθε Παρασκευή σε αίθουσες της Παλιάς Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στις συναντήσεις αυτές ένα εισαγωγικό κομμάτι αφιερώνεται στη θεωρητική εκμάθηση και εξέλιξη της γνώσης των ομιλητών στους κανόνες του debate ενώ μετά ακολουθεί πραγματικός αγώνας εξάσκησης. Κάθε Απρίλιο διοργανώνουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Debate με συμμετέχοντες από όλους τους Ρητορικούς Ομίλους της Ελλάδας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χρονιάς οργανώνουμε σεμινάρια εκμάθησης πανεπιστημιακού debate και ανάπτυξης προφορικού λόγου. Εκπροσωπούμε τόσο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όσο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε κάθε μεγάλη και σημαντική διοργάνωση debate τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Όμιλος είχε επίσης εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην πρώτη εκπομπή πάνω σε αγώνες πανεπιστημιακού debate στην Ελλάδα παραγωγής της Cosmote TV, για το κανάλι History, στην οποία εκπομπή διαγωνίστηκαν όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας που εκπροσωπούνται από υφιστάμενο Ρητορικό Όμιλο μεταξύ των οποίων ήταν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στο διαγωνιστικό μέρος η ομάδα που εκπροσώπησε τον Όμιλο έφτασε μέχρι και τη ημιτελική φάση.

Πεδίο δράσης: 
Παιδεία/Νεολαία
Οργάνωση: 
Μη κερδοσκοπική οργάνωση υπαγόμενη στο ΑΠΘ
Τομέας: 
Ιδιωτικός Τομέας
Ιστοσελίδα: 
E-mail: 
thess.debate@gmail.com
Άτομο Επικοινωνίας: 
Άννα Μαρία Πεκρίδου
Τηλέφωνο Κινητό: 
+30 6989328222
Διεύθυνση: 
Οι συναντήσεις του Ομίλου πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους στο κτήριο της Παλιάς Φιλοσοφικής ΑΠΘ / Ο Όμιλος δεν έχει νομική προσωπικότητα αλλά υπάγεται στο ΑΠΘ

Find us on Facebook Find us on Instagram 

Υπόλοιπα Δίκτυα

NEWSLETTER

Newsletters

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε νέα για τις δραστηριότητες του οργανισμού μας και των δικτύων του.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Anna Lindh Ελληνικό Δίκτυο

Αλαμάνας 9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη, 55438

+30 2310 215629

+30 2310 215629

info[a]alfhellas.gr

www.alfhellas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Συν επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.