• Ελληνικά
  • English
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό “think tank”, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988. Αποστολή του είναι να διεξάγει έρευνες και να παρέχει στους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση πολιτικής, την πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύ κοινό, έγκυρες πληροφορίες και εμπεριστατωμένες προτάσεις πολιτικής, με απώτερο στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο και τη δημόσια συζήτηση σε θέματα πολιτικής, την έρευνα, την εκπαίδευση και άλλες δράσεις που εμπίπτουν στις θεματικές του. Διεθνείς αξιολογήσεις κατατάσσουν το ΕΛΙΑΜΕΠ ανάμεσα στα κορυφαία “think tanks” (δεξαμενές σκέψεις) στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε υψηλή θέση μεταξύ των “think tanks” (δεξαμενών σκέψης) της Ευρώπης. Το 2017, η βράβευση του ΕΛΙΑΜΕΠ από την Ακαδημία Αθηνών αποτελεί αναγνώριση του έργου που επιτελεί και της συνεισφοράς του στο δημόσιο διάλογο και τη διαμόρφωση πολιτικών στους τομείς που σχετίζονται με το έργο του.
Το έργο του ΕΛΙΑΜΕΠ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, θεματικά και γεωγραφικά, που σχετίζονται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολιτικές, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις και την επίλυση συγκρούσεων (με έμφαση στις περιοχές των: Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Μεσογείου/ Μέσης Ανατολής και της Ασίας), τις ευρω ή διατλαντικές σχέσεις, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή των πολιτών, τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, τη θρησκεία και τον πολιτισμό, το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην εποχή των «ψευδών» ειδήσεων, καθώς και την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει σε περισσότερα από 35 έργα, με σχετικά μικρή και προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα ερευνητών, και συνεργάζεται με περισσότερα από 300 ινστιτούτα στην Ευρώπη και παγκοσμίως (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που φιλοξενεί ερευνητικό πρόγραμμα στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Επίσης σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προγράμματος των κοινωνικο οικονομικών και ανθρωπιστικών επιστημών, του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, από το Εθνικό Σημείο Επαφής στην Ελλάδα, το ΕΛΙΑΜΕΠ βρίσκεται ανάμεσα στους 5 πρώτους φορείς που έλαβαν το μεγαλύτερο αριθμό έργων και χρηματοδότησης από το πρόγραμμα αυτό.
Παράλληλα, το ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποιεί πολυάριθμες ενημερωτικές δράσεις, με στόχο την προώθηση ενός ευρύτερου διαλόγου, όπως την παραγωγή δημοσιεύσεων, την ενημέρωση των δημοσιογράφων και τη διοργάνωση συνεδρίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συναντήσεων ομάδων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, διοργανώθηκαν πάνω από 52 εκδηλώσεις, με κυριότερη το δέκατο τέταρτο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ αναγνωρίζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως μια πηγή αξιόπιστης ενημέρωσης και διαμόρφωσης εμπεριστατωμένων προτάσεων πολιτικής.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ διαθέτει μια εκτεταμένη δικτύωση με υπεύθυνους για τη διαμόρφωση πολιτικών σε όλους τους τομείς (όπως φορείς στον δημόσιο τομέα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ΜΜΕ, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύματα χρηματοδότησης κτλ).
Οι αναλυτές του ΕΛΙΑΜΕΠ καλούνται συχνά να παρουσιάσουν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, στον τομέα εξειδίκευσης τους. Παράλληλα, το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά δικτύων όπως το New Pact for Europe, Mercator European Dialogue, Euro-Mediterranean Study Commission (EuroMeSCo), European Policy Institutes Network (EPIN), και το Arab Reform Initiative (ARI).
Σε μια προσπάθεια να υπάρχει περισσότερη προβολή του έργου μας και για λόγους διαφάνειας αποφασίσαμε να εκδίδουμε ετήσιες εκθέσεις, αρχής γενομένης από το 2006, με περιλήψεις των ερευνητικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων, εκδόσεων, δράσεων στο πλαίσιο συμμετοχής σε δίκτυα και θεσμοθετημένες συνεργασίες, χρηματοδότησης και άλλων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του Ιδρύματος.

Πεδίο δράσης: 
Παιδεία/Νεολαία, Ανθρώπινα δικαιώματα/Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, Τέχνες και πολιτισμός, Περιβάλλον, Πολιτικά/Έρευνα/Επιστήμη
Οργάνωση: 
Μη κερδοσκοπική Οργάνωση
Τομέας: 
Ιδιωτικός Τομέας
Ιστοσελίδα: 
E-mail: 
eliamep@eliamep.gr
Άτομο Επικοινωνίας: 
Ελισάβετ Φωκά
Τηλέφωνο Σταθερό: 
2107257110
Διεύθυνση: 
ΛΕΩΦ. ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 49,106 76 ΑΘΗΝΑ

Find us on Facebook Follow us on Twitter Find us on LinkedIn Find us on YouTube

Υπόλοιπα Δίκτυα

NEWSLETTER

Newsletters

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε νέα για τις δραστηριότητες του οργανισμού μας και των δικτύων του.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Anna Lindh Ελληνικό Δίκτυο

Αλαμάνας 9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη, 55438

+30 2310 215629

+30 2310 215629

info[a]alfhellas.gr

www.alfhellas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Συν επικεφαλής του δικτύου είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», η οποία συνεργάζεται για την πραγμάτωση των στόχων του δικτύου.